ŞİŞMANLIK ÜZERİNE BİR SOHBET…

Sağlık sorunu oluşturacak düzeydeki tüm fazla kiloların, tıbben müdahale edilmesi şarttır. Özellikle göbek çevremizin gün geçtikçe artmaya başlaması, gıdımızın belirginleşmesi ve katmer yapması; bize, tedavi için gereken yolun izlenmesi konusunda uyarıcı olması gerekir. Daha önceki yazı dizilerimizde de (sitemizin 2.sayfasındaki “Şişmanlık Kader mi?” makaleleri..) belirttiğimiz gibi; eğer şişmanlığın altında yatan organik kökenli bir hastalık yoksa, akupunktur tedavisinin hiç gecikilmeden uygulanması uygun olacaktır.

Şimdi burada sözünü edeceğimiz şişmanlığın; altında herhangi bir hastalığın yatmadığı, sağlıksız ve düzensiz beslenme, hareketsizlik gibi, tamamen bizim kontrol edebileceğimiz sebeplerle oluşan şişmanlık olacağını tekrar belirtmek isterim. Diğer şişmanlık çeşitleri, konumuz ve branşımız dışında olup; Endokrinoloji uzmanlığının yani hormon ve metabolizma hastalıkları uzmanlığının sahasına girer. Şişmanlığı değerlendirirken, mutlaka, göbek çevresinin de ölçülmesi gerekir.Bu ölçünün; bayanlarda 88 cm.in, erkeklerde 98 cm.in altında olması gerekir. Her 5 cm.lik bir artış, özellikle kalp-damar sistemi üzerine olumsuz etkilerde bulunur.Ayrıca, son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalarda, göbekteki yağ dokusunun da endokrin bir organ gibi hormonlar salgıladığı ve bu hormonların da, yağ metabolizması üzerine ve genel vücud sağlığı üzerine oldukça zararlı etkilerde bulunduğu tespit edilmiştir.

Eğer rahatlıkla içebiliyorsanız, sizlere tavsiyem mutlaka soğuk su içiniz.Ilık suyun, yağ yaktığı konusundaki tüm duyumlarınız ne yazık ki, asılsız ve yanlış. Soğuk su içtiğiniz zaman vücudunuz ne yapmaya çalışacaktır?..vücud ısısına getirmek için (yani ısıtmak için)  kalori harcayacaktır. İçtiğiniz soğuk su, yağlarınızı dondurmayacaktır, merak etmeyin.

Bir takım ilaçlar da, ne yazık ki kilo alımını tetiklemekte ve kişinin şişmanlamasına neden olmaktadır. Sizleri, genelde sık olarak kullanılan ilaçların etken maddelerini vererek bilgilendireceğim.İşte o ilaçlar:

1-Kortizon

2-İnsülin

3-Karbamazepin (Epilepsi ilacının etken maddesidir)

4-Lityum (Psiko-Manik Depressif ataklarda kullanılan ilacın etken maddesidir)

5-Olanzapin (Depresyon ilacının etken maddesidir)

6-Propranolol (Hipertansiyon ilacının etken maddesidir)

7-Depo-progesteron (Doğum kontrol ilacının etken maddesidir)

Bu yukarıda saydıklarım kilo alımını tetikleyen yani şişmanlatan ilaçlar.Bunların yanısıra zayıflamaya yardımcı olan   ilaçlar da bulunmaktadır.Ancak hemen belirteyim ki; bu ilaçları, kesinlikle zayıflama amaçlı kullanmayınız. Bizim demek istediğimiz; bu ilaçları tıbbi zorunluluk sebebiyle kullanmak zorunda kalacak olursanız, kilo vermenize yardımcı olacaktır. Peki hangi ilaçlardır bunlar:

1-Metformin (Ağızdan kullanılan diyabet ilacının etken maddesidir)

2-Topiramate (Epilepsi ,alcının etken maddesidir)

3-Bupropion (Depresyon ilacının etken maddesidir)

Uyku düzeninin de kilo üzerinde etkilerinin olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumdadır.Günde 8 saatten fazla uyumak yada 5 saatten az uyumak da kilo alımını tetiklemekte, bazal metabolizma hızını düşürmektedir. Ayrıca, sık olarak ev dışında yemek yemek, hızlı yemek, büyük lokmalar halinde iyice çiğnemeden yutmak da kilo alımına neden olmaktadır. Yemeği hızlı yerseniz ve iyice çiğnemezseniz, beraberinde atmosferdeki havayı da yutmuş olursunuz ve sindirim rahatsızlığının dışında, mide çeperinizin artmasına da neden olursunuz. Her defasında gittikçe genişleyen midenin, doymak bilmez bir canavara dönüşeceğini de lütfen unutmayın…

ÖNEMLİ NOT: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Translate »